Verdeeldheid OMT-leden neemt toe: adviseren steeds moeilijker

Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat dat vooral komt doordat de cijfers waar het OMT zich op baseert, zoals de voorspelde ziekenhuisopnames, de laatste tijd hoger bleken dan waar eerder op was gerekend. "Dat maakt OMT-deelnemers onzekerder. Je ziet nu gewoon dat het niet meer helemaal onder controle is", aldus Gommers.

Zelf was het ic-hoofd samen met "enkele andere OMT-leden" voorstander van een harde lockdown. Toch zegt Gommers vrede te hebben met het uiteindelijke, minder strikte, OMT-advies, waar het kabinet zich volgens de ic-arts "aardig" aan heeft gehouden. "Ook doet het mij goed dat het kabinet zegt lang over het nemen van besluiten te hebben gedaan en er extra over heeft nagedacht."

Alternatieven

Volgens Gommers is het belangrijkste of mensen zich aan de maatregelen gaan houden. "Ik ga ervan uit dat als je dingen afsluit, de contacten afnemen. Maar dan moeten er geen alternatieven worden georganiseerd achter de voordeur." De arts zegt moeilijk in te kunnen schatten of dat gaat gebeuren. "Ik hoop van niet."

Epidemioloog Frits Rosendaal had ook het liefst een harde lockdown gehad. "En eigenlijk al een maand geleden". Volgens de hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is vroeg en hard ingrijpen beter, omdat het aantal besmette mensen dan nog laag is. "Nu is de kans heel groot dat je toch een besmet iemand tegenkomt."

Harde lockdown

De arts denkt ook dat de samenleving een harde lockdown beter aankan. "Als iedereen even hard wordt aangepakt, is dat makkelijker te verkopen dan steeds de ene wel en de andere niet." Toch zijn, gezien eerdere afwachtende kabinetsbesluiten, de nu genomen maatregelen "heel goed" en "vrij fors", meent Rosendaal. "Mits de regels worden nageleefd, zou het misschien wel kunnen werken. Maar dan moeten burgemeesters niet gaan zeggen dat het allemaal niet kan en moeten mensen niet gaan saboteren."

Door: ANP