Gezondheidsraad adviseerde in september al om boostercampagne voor te bereiden

De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd om de boostercampagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die woensdag in de Tweede Kamer naar de raad verwees voor de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat. De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters.

"Wij hebben wel op 14 september al geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne", aldus de woordvoerder van de Gezondheidsraad. Dat advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang. Een plan voor het versnellen van de campagne heeft De Jonge voor komende vrijdag in het vooruitzicht gesteld.

Kamerleden stelden woensdag vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zei de vragen terecht te vinden, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. "Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen", zei hij.

Nog maar weinig boostervaccinaties

De Gezondheidsraad kijkt naar de laatste stand van de medische wetenschap, legt een woordvoerder uit. In september was wetenschappelijk nog niet goed te bepalen wanneer een boosterprik precies nuttig zou zijn. In de weken daarna kwam meer onderzoek beschikbaar, waarna de Gezondheidsraad wél kon adviseren om bepaalde groepen, zoals ouderen een extra prik te geven. "Maar het lag wel in de lijn der verwachting dat boostervaccins op een gegeven moment nodig zouden zijn, omdat de werking van vaccins in de regel op den duur afneemt", aldus de woordvoerder. "En dat je dan moet beginnen met het extra inenten van kwetsbare groepen." Of het advies om de campagne alvast voor te bereiden wordt opgevolgd, is vervolgens aan de politiek zelf, beaamt hij.

Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen nog maar heel weinig boostervaccinaties toegediend. Andere landen, die al veel eerder met boosterprikken zijn begonnen, namen daarmee wat de Gezondheidsraad betreft wetenschappelijk gezien "een gok".

Een commissie van de Gezondheidsraad buigt zich over de adviesaanvragen over coronavaccins. Per advies kan de samenstelling van die commissie wat verschillen, maar er zitten altijd specialisten in van verschillende disciplines. Het advies op 14 september werd bijvoorbeeld samengesteld door onder anderen viroloog Marion Koopmans, een klinisch geriater en een universitair hoofddocent rechtsfilosofie.

Door: ANP