Normal_coronavaccinatie__gele_boekje

De versnelde beoordeling (rolling review) van het coronavaccin van Valneva is gestart. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zit namens Nederland in het beoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dit meldt CBG. 

De beoordeling is gestart op basis van voorlopige resultaten uit laboratoriumstudies en eerste studies met volwassenen. Uit deze gegevens lijkt het erop dat dit vaccin zorgt dat het lichaam antilichamen aanmaakt tegen het coronavirus.

Geïnactiveerd virusvaccin

VLA2001, het vaccin van Valneva, is een zogeheten geïnactiveerd virusvaccin. Het bevat geïnactiveerde, ofwel ‘dode’, virusdeeltjes. Deze zijn zo bewerkt dat zij iemand niet meer ziek kunnen maken. Ook zitten in dit vaccin twee hulpstoffen die de afweerreactie van het lichaam op dit virus versterken.

Na inenting, leert het lichaam antistoffen aan te maken tegen het coronavirus. Wie later echt in contact komt met het virus, wordt hier door mogelijk niet of minder ziek. Deze techniek is ook bekend bij andere vaccins, zoals de griepprik.

Door: Nationale Zorggids