Normal_corona-5174671_640

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: coronavirus leidt in zeldzame gevallen tot doodgeboortes

Maandag maakt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC bekend dat ten minste dertien doodgeboortes zijn veroorzaakt door het coronavirus. In zeldzame gevallen is een coronabesmetting bij zwangere vrouwen gevaarlijk voor de ongeboren baby. Meer informatie hierover, vind je hier.

Dinsdag: hoogste aantal sterfgevallen door coronavirus in 9 maanden

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus bleef ook dinsdag oplopen. Tussen maandag- en dinsdagochtend kreeg het RIVM 65 meldingen dat een coronapatient aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

Woensdag: RIVM denkt dat boosters deel van de opnames hadden kunnen voorkomen

Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. Van Dissel beantwoorde woensdag verschillende vragen van Fleur Agema van PVV.

Donderdag: Oorzaak trombose na AstraZeneca-vaccinatie ontdekt

De bloedstolsels die zich in zeer zeldzame gevallen na vaccinatie met AstraZeneca voordoen, ontstaan vermoedelijk doordat een bestandsdeel van het vaccin eiwit in het bloed aantrekt. Hierdoor ontstaan bloedstolsels, ofwel trombose.

Vrijdag: code zwart voorlopig voorkomen door opschalen ic-bedden

Ziekenhuizen hebben vanaf maandag hopelijk 1.250 ic-bedden, verspreid door het land. Dat betekent dat er honderd extra operationele ic-bedden bijkomen. Nog meer bedden zijn op dit moment niet mogelijk, maar door deze tussenstap is code zwart vooralsnog voorkomen. Dat betekent overigens niet dat het verhaal volgende week niet heel anders kan zijn.

Door: Nationale Zorggids