Normal_rss_entry-309411

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden na een corona-infectie zouden uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie tegen het virus. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om kinderen die onder behandeling van een kinderarts zijn omdat ze bijvoorbeeld een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom hebben. Volgens de raad zijn het ongeveer 40.000 kinderen.

In het algemeen verloopt een corona-infectie bij kinderen milder dan bij volwassenen. Maar volgens de Gezondheidsraad hebben jonge kinderen met een verhoogd medisch risico een grotere kans op ziekenhuisopname na een infectie. Ook lopen ze een hoger risico om een ernstige ontstekingsreactie in de organen te krijgen door corona.

Omdat deze kinderen vrijwel altijd onder behandeling staan van een kinderarts, adviseert de raad om die artsen dan ook de selectie van kinderen te laten maken die in aanmerking moeten komen voor een prik.

Pfizer

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bepaalde eerder dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor toediening aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De kinderen krijgen dan wel een lagere dosering dan volwassenen.

De eerste aangepaste doses van het vaccin worden in december verwacht, aldus de raad, die "binnenkort" komt met een advies over de vaccinatie van gezonde kinderen tegen corona.

Officiële reactie

Kinderen vanaf 12 jaar worden al ingeënt tegen het virus.

Demissionair minister Hugo de Jonge komt volgende week met een officiële reactie, maar noemde het vrijdag al wel een "logisch advies. Dat nemen we graag over. In de uitvoering is er wel een aantal keuzes te maken, die maken we over het weekend heen."

Door: ANP