Normal_rss_entry-309722

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2754 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 62 meer dan zondag.

Het aantal opgenomen Covidpatiënten schommelt al ruim een week rond de 2700, met een piek van 2845 vorige week dinsdag. Op de intensive cares liggen nu 611 coronapatiënten, 13 meer dan zondag. Dat is wel het hoogste aantal sinds 20 mei. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2143 coronapatiënten behandeld, een toename van 49 vergeleken met een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur werden er 211 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in drie weken. Op de ic's werden 51 patiënten met corona opgenomen.

Positief

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is de instroom van Covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen. "Dat is positief, we zitten nu al een aantal dagen sterk onder wat we eerder hadden. De ziekenhuisbezetting fluctueert nog wat, maar dat gaat dan op een gegeven moment ook dalen", zegt Kuipers. De bezetting op de ic's kan de komende dagen nog wel stijgen. Volgens hem is er definitief geen gevaar meer voor een scenario van code zwart, waarbij er geen enkel bed meer beschikbaar is voor een patiënt die acuut geholpen moet worden.

Er liggen al een tijdje meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic's. De intensive cares behandelen nu 420 non-Covid-patiënten. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een zwaar ongeluk hebben gehad of behandeld worden vanwege ernstige ziekten. In totaal liggen er nu 1031 patiënten op deze afdelingen. De totale capaciteit op de ic's is 1194 bedden.

Patiënten naar Duitsland

Om de druk op de ziekenhuizen te verdelen worden patiënten verspreid over het land. Zondag zijn 3 mensen verplaatst naar een andere regio. Op de ic's in Duitsland liggen momenteel 15 mensen uit ons land. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verplaatst sinds enkele weken patiënten naar Duitse ziekenhuizen om de zorg hier te ontlasten. Zondag was het niet nodig om patiënten over te brengen naar Duitsland.

Door: ANP