In Nederland gebruikte antistoffencocktail werkt niet tegen Omikron-variant

De behandeling waarbij ernstig zieke coronapatiënten via een infuus monoklonale antistoffen uit het lab krijgen toegediend, werkt niet bij de Omikron-variant van het coronavirus, zo blijkt uit labtesten. Dat meldt de Volkskrant.

Deze behandelmethode wordt ingezet bij patiënten die niet genoeg antistoffen aanmaken tegen het coronavirus. Ze krijgen een mix van twee zogeheten monoklonale antistoffen toegediend.

Omikron

Uit labresultaten blijkt dat deze behandeling niet werkt tegen de Omikron-variant van het coronavirus. Zelfs honderd keer de dosis die gebruikt wordt om de deltavariant van het coronavirus te behandelen, heeft geen effect op de Omikron-variant. De kans is groot dat de behandeling dan ook niet meer werkt bij coronapatiënten, zegt Bart Rijnders, internist-infectioloog in het Erasmus MC.

Het is niet duidelijk waarom deze behandeling niet aanslaat bij Omikron-patiënten. Mogelijk hechten de antistoffen zich niet goed aan de uitsteeksels van deze coronavariant.

ECDC

De Europese gezondheidsorganisatie ECDC verwacht dat de Omikron-variant over een paar maanden de enige coronavariant is. Dat zou betekenen dat de behandelmethode met monoklonale antistoffen helemaal niet meer gebruikt kan worden.

Onderzoekers hopen dat andere antistoffencocktails wel helpen tegen de Omikron-variant. Nederlandse patiënten hebben daar echter niks aan, want het enige middel dat op voorraad is, is de mix die niet werkt bij Omikron-patiënten.

Door: Nationale Zorggids