Vaccinatiegraad in slechts 9 gemeenten hoger dan het rijksvaccinatieprogramma

In slechts 9 van de 352 Nederlandse gemeenten is de vaccinatiegraad voor volwassenen hoger dan op basis van het rijksvaccinatieprogramma verwacht. Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum op basis van RIVM-data, waarbij de coronavaccinatiegraad naast die van het rijksvaccinatieprogramma gelegd is. Dit meldt het Zorgverzekering Informatie Centrum. 

In de gemeente Neder-Betuwe zijn juist opvallend veel inwoners gevaccineerd. In deze Biblebelt-gemeente ligt de vaccinatiegraad onder volwassenen een vijfde hoger dan verwacht werd op basis van het rijksvaccinatieprogramma.

Urk, Staphorst en Rotterdam

In de meeste gemeenten is de vaccinatiegraad lager dan verwacht mag worden op basis van de voorspellingen die volgen uit het rijksvaccinatieprogramma. Zo ligt het aandeel gevaccineerde, volwassen Rotterdammers bijna een vijfde lager dan verwacht.

Hoewel in Biblebelt-gemeenten Urk en Staphorst relatief weinig kinderen worden ingeënt via het rijksvaccinatieprogramma, valt het aantal coronavaccinaties nóg lager uit. Op Urk is de vaccinatiegraad tegen corona onder volwassenen de helft lager en in Staphorst een kwart lager dan verwacht.

Clusters met lage vaccinatiegraad

Verspreid door Nederland bevinden zich enkele clusters van gemeenten met een veel lagere vaccinatiegraad onder jongeren dan verwacht. In Limburg bevindt zich zo’n cluster rond de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Ook in Friesland is een cluster met weinig gevaccineerde 12- tot 17-jarigen te zien rondom Dantumadiel en Westerkwartier. Rond Rotterdam en Amsterdam zijn daarnaast meerdere gemeenten met minder gevaccineerde jongeren.

Door: Nationale Zorggids