Afgelopen week 116.477 positieve coronatests, laagste aantal sinds een maand

In de afgelopen week zijn 116.477 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 21 procent lager dan vorige week en een kwart lager dan de week ervoor. Dat is de snelste daling sinds augustus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. In de afgelopen week waren de klachten van 1878 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden. Dat is bijna 10 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2085 opnames waren. Van de 1878 opgenomen mensen kwamen er 332 op een intensive care te liggen, tegen 347 een week eerder.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen loopt voorlopig nog wel op. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 445 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds februari. Het zijn vooral 65-plussers, maar er zijn ook een dertiger en twee veertigers bij. Het is niet wettelijk verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden, dus het werkelijke aantal kan hoger liggen.

Reproductiegetal

Het reproductiegetal daalde naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

Door: ANP