Normal_coronavirus__covid__afstand

Er zijn mensen die zich afvragen of we door het vaccineren tegen bestaande coronavarianten juist nieuwe mutaties opduiken. Volgens experts is hier geen bevestigend of ontkennend antwoord op te geven. Dit meldt NU.nl die met hen hierover in gesprek ging. 

Zo stelt viroloog Coretta van Leer dat circulatie van het virus er juist voor zorgt dat er meer coronavarianten komen. Het is niet zo dat het virus hersenen heeft en een exacte strategie kiest. “Het succesvolste virus is het virus dat zich verspreidt”, aldus de viroloog van de Rijksuniversiteit Groningen. In de mutaties zitten foutjes die niet in het originele virus zaten. Niet alle variaties zijn even succesvol, zoals de Bètavariant (de eerste variant uit Zuidelijk Afrika). De Deltavariant en nieuwe Omikron-variant zijn daarentegen het bewijs dat mutaties wél goed kunnen verspreiden.

De evolutie van het coronavirus is alleen goed af te remmen als de verspreiding wordt ingedamd, zegt hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder. Door onder meer te vaccineren, moet het aantal infecties wereldwijd flink worden teruggebracht zodat mutaties geen kans krijgen.

Succes zonder vaccinaties

Toen de deltavariant zich begon te verspreiden in India, waren daar nog maar weinig mensen gevaccineerd. In Zuid-Afrika is ook een lage vaccinatiegraad en daar komt de nieuwe Omikron-variant vandaan. Volgens de virologen zijn deze mutaties niet ontstaan doordat de oude varianten zijn verbannen met vaccinaties. Er is hier sprake van selectiedruk, wat betekent dat zodra oude varianten niet meer kunnen overleven er nieuwe ontstaan. “Het ontstaan van varianten heeft in dit geval geen verband met het aantal gevaccineerden. De alfavariant muteerde ook succesvol terwijl er toen nog helemaal geen vaccins waren”, aldus Van Leer.

Nut van vaccinatie

De Groningse virologe stelt dat de vaccins ons nog steeds beschermen tegen ernstige infectie. Waar we nu minder tegen beschermd zijn, zijn de verkoudheidsklachten die ontstaan bij corona. Meer verkoudheden betekent een verspreiding van meer virusdeeltjes. Een boosterprik gaat dat weer even tegen. Niet vaccineren betekent eigenlijk dat iedereen besmet raakt. Ja, we worden dan immuun, “maar ontsnapt het virus aan die immuniteit door de evolutie, dus met een nieuwe variant.”

Door: Nationale Zorggids