Minder sterfgevallen door coronavirus

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 16.439 positieve coronatests geregistreerd. Dat is weliswaar iets meer dan de vorige dagen, maar het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe gevallen gedurende de week wat oploopt. Het gemiddelde daalt voor de elfde dag op rij en ook het aantal gemelde sterfgevallen is wat gedaald.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 108.521 positieve tests. Dat is ongeveer 24,7 procent minder dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de grootste daling op weekbasis sinds 8 augustus.

Gemiddeld waren er in de afgelopen week 15.503 positieve tests per dag. Dat is het laagste niveau sinds 15 november, een maand geleden.

Laagste aantal

Rotterdam telde 702 positieve tests, Amsterdam 501 en Den Haag 474. Daarna volgen Eindhoven (330), Tilburg (308) en Utrecht (299). Alleen op Schiermonnikoog testte niemand positief.

Het RIVM kreeg de afgelopen dag 55 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Voor een donderdag is dat het laagste aantal in een maand tijd. Onder deze gestorven coronapatiënten zijn vijf inwoners van Schagen, vier mensen uit Dordrecht en drie inwoners van de gemeente Utrecht. Dat het overlijden van deze mensen nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden.

Sterfgevallen

In de afgelopen week zijn 391 sterfgevallen geregistreerd; gemiddeld bijna 56 per dag. Dat is aanzienlijk lager dan het niveau in de voorgaande dagen.

Sinds het begin van de epidemie zijn ruim 2,9 miljoen positieve tests geregistreerd. Met het huidige tempo kan begin volgende week de grens van 3 miljoen bevestigde besmettingen worden gepasseerd. Van 20.310 mensen is zeker dat ze door toedoen van het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Door: ANP