Mogelijk extra lockdownregels vanaf volgende week

Omdat de verspreiding van het coronavirus erg snel gaat, komt het OMT maandag met een advies. Daarna beslist het kabinet of er extra coronamaatregelen genomen worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het is vooral belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een boosterprik nemen. Het is gebleken dat de eerste twee vaccinaties onvoldoende bescherming bieden tegen de omikronvariant van het coronavirus.

Avondlockdown

Tot 14 januari is er een avondlockdown en daarnaast begint de kerstvakantie eerder. Als dat niet helpt om de druk op de ziekenhuizen te verminderen, is het mogelijk dat er extra coronamaatregelen genomen worden. Het is niet bekend wat voor maatregelen dit zullen zijn. Mogelijk worden er beperkingen ingevoerd voor bezoekersaantallen in de horeca en in winkels. Zelfs een harde lockdown behoort tot de mogelijkheden.

Omikron

Tot nu toe lijkt het erop dat mensen niet zieker worden van de omikronvariant van het coronavirus. Wel is de omikronvariant veel besmettelijker dan de deltavariant. Daarom lopen de ziekenhuizen alsnog vol. Die druk kunnen ze nauwelijks aan. 

Jaap van Dissel

Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel is er “te vaak optimistisch” gehandeld. Van Dissel is daarom een voorstander van preventieve extra maatregelen om een nieuwe golf voor te zijn of te temperen.

Door: Nationale Zorggids