Lockdown en versneld boosteren temperen Omikron, Delta-variant neemt af

Als de snelheid van de boostercampagne nu wordt opgevoerd, kan de Omikron-piek in januari getemperd worden, verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Daarvoor heeft het kabinet ongeveer twaalf dagen de tijd, volgens de rekenmodellen van het RIVM. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Kuipers denkt dat de combinatie van een harde lockdown en een versnelde boostercampagne de toename van het aantal besmettingen met vijftig procent kan verminderen. Het aantal besmettingen met de Delta-variant daalt al een maand. Momenteel vormt Omikron de grootste bedreiging voor de ziekenhuizen. De verwachting is dat deze variant voor de jaarwisseling de dominante variant van het coronavirus is.

Het is nog onzeker welke invloed Omikron op de ziekenhuisopnames zal hebben. Als de Omikron-variant even besmettelijk is als de Delta-variant zou er binnenkort zeker sprake zijn van code zwart als het kabinet dit weekend niet had ingegrepen. Het is nog onzeker wat de lockdown betekent voor het aantal ziekenhuisopnames, want het hangt er ook van af hoe ziek mensen worden van Omikron.

Coronaminister

In de Tweede Kamer is er grote ontevredenheid over het coronabeleid. Er zou een gebrek aan langetermijnvisie zijn. Daarnaast zijn sommige partijen kritisch vanwege het gebrek aan ic-capaciteit. Attje Kuiken van de PvdA pleit voor een coronaminister. Verder wordt er gesproken over het clusteren van coronazorg in een paar ziekenhuizen, maar de druk op de zorg is nu veel te hoog om daarmee te oefenen.

Door: Nationale Zorggids