Normal_rss_entry-312072

Politieke partijen balen ervan dat mensen die willen meehelpen aan de boostercampagne, vaak niet de kans krijgen om prikken te zetten. "De ene na de andere professional in de mail zegt: ik wil graag helpen, maar ik loop nog steeds tegen die bureaucratische muur aan", foetert D66'er Jan Paternotte tijdens het coronadebat. Ook VVD-Kamerlid Aukje de Vries krijgt "te veel" signalen dat potentiële prikkers "niet aan de bak komen".

"Wij krijgen nog steeds veel berichten van zorgverleners, vrijwilligers, die graag wíllen helpen, maar daarbij niet geholpen worden", voegt SP'er Maarten Hijink toe. Paternotte vraagt het kabinet ervoor te zorgen dat deze mensen, maar ook huisartsen die willen prikken, "maximaal kunnen meehelpen".

Geen contract voor onbepaalde tijd

Dat werknemers van de GGD vaak geen contract voor onbepaalde tijd krijgen, is volgens D66 slechte zaak. "GGD'ers worden ontslagen omdat ze anders een vast contract moeten krijgen. Terwijl de callcenters bezwijken", stelt Paternotte. Ook De Vries vraagt om oplossingen voor mensen die "door gedoe rondom tijdelijke en vaste contracten niet verder kunnen" bij de GGD. "Los dat op", roept de VVD'er het kabinet op.

Volgens programmadirecteur Jaap Eikelboom van GGD GHOR Nederland zijn reservisten "niet altijd even bruikbaar", onder meer omdat er veel verschillen zijn tussen regio's. De vrijwilligers die volgens de Kamer ruim baan moeten krijgen om te helpen, bieden zich soms slechts aan om eenmalig een paar uurtjes te prikken.

Door: ANP