Normal_ziek_ziek_kind_baby

Een van de redenen waarom het kabinet gezonde kinderen tussen de 5 en 11 jaar wil laten vaccineren tegen het coronavirus is de ernstige coronacomplicatie MIS-C. Zo’n honderd kinderen hebben deze complicatie opgelopen. Dat zijn er niet veel, maar dat maakt voorkomen ervan niet minder belangrijk. MIS-C kan zonder ingrijpen dodelijk aflopen. Wat gebeurt er als een kind de ontstekingsreactie Multisystem Inflammatory Syndrome – Children krijgt? 

MIS-C is een ontstekingsreactie door corona die zeer zeldzaam is. Kinderen met dit ziektebeeld moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en eindigen vaak op de intensive care. De coronabesmetting zelf is voor deze kinderen niet vervelend, want daar merken ze niet veel van. Pas een maand tot anderhalve maand later, ontstaat hoge koorts in combinatie met ernstige buikklachten, rode huidvlekken en ontstoken slijmvliezen. Een ontsteking aan de slijmvliezen zie je door de rode ogen, rode mond en/of rode plekken op de tong van het kind.

Organen aangetast

Volgens kinderarts Michiel Bannier van het Maastricht UMC+ geeft vooral die slijmvliesontsteking aan dat het immuunsysteem niet in orde is. Er gaan allerlei ontstekingsreacties door het lichaam, waardoor de bloeddruk sterk daalt en verschillende organen worden aangetast. Met name het hart, de darmen en bloedvaten zijn dan in gevaar. Maar ook de longen, nieren, gewrichten en heel af en toe de hersenen, worden niet ontzien. De meeste kinderen die MIS-C krijgen, waren daarvoor gezond en hadden dus geen onderliggend lijden.

Wordt er niet snel ingegrepen, dan kan een kind aan MIS-C overlijden. In Nederland is dat nog niet gebeurd, maar er zijn gevallen in het buitenland bekend waarbij dat wel is gebeurd. Kinderen die deze ernstige complicatie oplopen, zijn gemiddeld 10 jaar oud. Na opname in het ziekenhuis, liggen ze er ongeveer 10 dagen te herstellen en krijgen ze er prednison (ontstekingsremmer) en een antistoffenmix. De meeste kinderen worden daarna snel beter. Onderzoek moet uitwijzen of MIS-C zorgt voor permanente schade aan het lichaam.

Ziekte van Kawasaki

Aan het begin van de coronapandemie, dachten artsen niet aan MIS-C maar aan de ziekte van Kawasaki als gevolg van een coronabesmetting. Deze ziekte kenmerkt zich namelijk ook door ontstekingen in bloedvaten, maar de coronacomplicatie MIS-C heeft een zwaarder ziektebeeld en verschilt op enkele punten van de ziekte van Kawasaki. Kinderen met Kawasaki belanden minder vaak op de intensive care en deze ziekte lijkt ook alleen onder jonge kinderen voor te komen. Er zijn gevallen bekend waarbij MIS-C ook bij jongvolwassenen is vastgesteld. De oudste patiënt was 18 jaar oud.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: RIVM, NOS, NU.nl