In regio Amsterdam Omikron nu 80 procent van coronabesmettingen

De Omikron-variant van het coronavirus is in de regio Amsterdam momenteel goed voor 80 procent van de besmettingen. Dat hebben het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam bekendgemaakt op basis van een steekproef.

74 van de 92 onderzochte positieve coronatesten bevatte de Omikron-variant. Het gaat om positieve testuitslagen van afgelopen dinsdag.

De omikronvariant is sinds begin vorige week al dominant in de regio Amsterdam en sindsdien lijkt het aandeel toe te nemen. In de steekproef van maandag bevatte 72 van de 94 positieve testuitslagen de Omikron-variant van het coronavirus (77 procent) en van 93 positieve tests op Tweede Kerstdag bleken 60 de nieuwe variant te bevatten (65 procent).

ARGOS

De cijfers verschenen op het Twitteraccount van het samenwerkingsverband ARGOS, wat staat voor Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance. Het gaat om positieve uitslagen van coronatesten die bij de GGD Amsterdam zijn gedaan. Die GGD-regio beslaat Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen en Ouder-Amstel.

Het aantal coronabesmettingen in Amsterdam en omgeving loopt sinds 19 december op, terwijl de cijfers in de rest van het land de laatste dagen nog steeds daalden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dinsdag dat de omikronvariant nu ook landelijk voor de meeste besmettingen zorgt.

Door: ANP