Basisscholen willen na kerstvakantie weer open

Scholen kunnen alleen open als veiligheid en gezondheid voorop staan in lijn met de internationale richtlijnen, stellen onderwijsorganisaties. Onderwijsvakbond Leraren in Actie roept de overheid op dit tot haar hoogste prioriteit te maken.

"Scholen moeten pas heropend worden als er een gedegen plan is, waarmee de veiligheid en gezondheid gewaarborgd worden. Een veilige en gezonde werkomgeving is een recht. Net zoals het voor de overheid een plicht is epidemieën te bestrijden", aldus de onderwijsbond.

Kinderrechtenorganisatie Unicef en tientallen andere organisaties lieten donderdag weten het onacceptabel te vinden als scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven vanwege de coronapandemie. Het kabinet besluit komende maandag of de scholen op 10 januari weer opengaan of langer gesloten moeten blijven.

Oproep Unicef

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, staat achter de oproep van Unicef. "We hopen dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer kunnen openen. Enerzijds omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om samen met klasgenootjes naar school te kunnen gaan, maar anderzijds ook voor hun sociaal-emotionele welzijn", zegt een woordvoerder.

De PO-Raad vindt ook dat er wel oog moet zijn voor de zorgen onder het onderwijspersoneel over veiligheid. "Het moet op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. Wij kijken uit naar het advies van de deskundigen. En we hopen dat er binnen dat advies ruimte is voor maatwerk. Scholen kunnen zelf het beste inschatten op welke wijze ze het onderwijs vorm zouden moeten geven", aldus de zegsman.

Veiligheid personeel

Ook de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, hamert op de veiligheid van personeel. "Vanuit het perspectief van scholen zeggen wij laat het onderwijs doorgaan. Maar wij zijn natuurlijk geen virologen. Als het verantwoord is vinden wij dat de scholen open moeten en het onderwijs door moet gaan", zegt een woordvoerder.

Er moeten volgens hem drie afwegingen gemaakt worden. "Het belang van leerlingen, dat ze goed les kunnen krijgen en elkaar kunnen ontmoeten en het belang van veiligheid van het personeel. Het derde belang is het omlaag brengen van de besmettingen. Als uit die belangenafweging naar voren komt dat het verantwoord is om de scholen open te doen dan zijn wij daar helemaal voor."

Door: ANP