Week 52: zorgbonus, Omikron dominant, petitie kinderhartchirurgie & drie boosters

Aan het einde van elke week kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: 'Zorgbonus kon niet snel én waterdicht'

Het is volgens het ministerie van Volksgezondheid vervelend maar onvermijdelijk dat wellicht niet al het geld voor de zorgbonus op de goede plek terecht is gekomen. Een woordvoerder wijst erop dat, mede op aandringen van de Tweede Kamer, gekozen is voor een regeling die niet waterdicht was, maar wel snel kon worden uitgevoerd.

Dinsdag: Omikron-variant coronavirus nu dominant in Nederland

De virusvariant Omikron veroorzaakt sinds dinsdag meer dan de helft van de besmettingen en is daarmee de dominante SARS-CoV 2 variant in Nederland. Het is inmiddels een maand geleden dat de Omikron-variant van het coronavirus in Zuid-Afrika vastgesteld werd.

Woensdag: Petitie kinderhartchirurgie UMCG 200.000 keer ondertekend

Bijna 200.000 mensen ondertekenden de petitie om de kinderhartchirurgie niet uit Groningen weg te halen. Vorige week maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend dat deze operaties alleen nog in Rotterdam en Utrecht uitgevoerd zullen worden.

Donderdag: Volgend jaar mogelijk drie boosterprikken

Het kabinet gaat ervan uit de er volgend jaar drie boosterrondes voor coronavaccins kunnen komen, dat is inclusief de nu al lopende boosterronde. In 2023 zou er ten minste één boosterronde kunnen komen. Nederland slaat bijna 6 miljoen extra coronavaccins in voor die mogelijke extra boosterrondes. Die vaccins zouden net als 12 miljoen eerder bestelde vaccins van Pfizer/BioNTech mogelijk al zijn aangepast aan de omikronvariant.

Door: Nationale Zorggids