Meer dan 90 procent coronabesmettingen in regio Amsterdam door Omikron

De Omikron-variant van het coronavirus zorgt in de regio Amsterdam momenteel voor 91 procent van de besmettingen. Dat hebben het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam bekendgemaakt op basis van een steekproef.

69 van de 76 onderzochte positieve coronatesten bevatte de omikronvariant. Het gaat om positieve testuitslagen van afgelopen zondag.

De cijfers verschenen op het Twitteraccount van het samenwerkingsverband ARGOS, wat staat voor Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance. Het gaat om positieve uitslagen van coronatesten die bij de GGD Amsterdam zijn gedaan. Die GGD-regio beslaat Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen en Ouder-Amstel.

De rest van het land

De Omikron-variant is al enige tijd dominant in de regio Amsterdam en het aandeel lijkt toe te nemen. In de vorige steekproef, afgenomen op 30 december, bevatte 71 van 87 positieve testuitslagen de Omikron-variant van het coronavirus (82 procent). Een aantal dagen eerder ging het om 65 procent.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de regio loopt al sinds 19 december op, toen in de rest van het land nog sprake was van een daling. Afgelopen etmaal kregen in Amsterdam-Amstelland in totaal 1224 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.

Ook in de rest van het land zorgt de Omikron-variant van het virus sinds vorige week voor de meeste besmettingen, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toen. Sinds vorige week loopt ook het landelijke aantal nieuwe coronabesmettingen op.

Door: ANP