Groot deel van de coronabesmettingen door bezoek aan huis

Veel mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, hebben dat virus opgelopen doordat ze bezoek thuis kregen of doordat ze zelf bij anderen op bezoek gingen. Bij drie op de tien mensen was dat de 'setting van besmetting', aldus de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast zijn relatief veel mensen besmet tijdens hun vakantie.

Als mensen te horen krijgen dat hun testuitslag positief is en ze het coronavirus dus onder de leden hebben, vragen bron- en contactonderzoekers van de GGD'en onder meer hoe ze het virus hebben opgelopen. In ongeveer een derde van de gevallen lukt het om dit op te helderen. In de andere gevallen werken mensen niet mee, weten ze het niet of lukt het de onderzoekers niet om iedereen te benaderen vanwege een hoog aantal besmettingen.

Besmetting thuis

Verreweg de meeste mensen lopen het coronavirus thuis op, doordat een huisgenoot of gezinslid het virus ergens oppikt en meeneemt achter de voordeur. In 59 procent van de gevallen is de thuissituatie de setting van besmetting. Daarna volgt bezoek thuis met 30 procent.

Zo'n 3 procent van de herleide gevallen is terug te voeren op een reis of vakantie. Dat is het hoogste percentage sinds het einde van de zomervakantie in augustus. Nu de scholen dicht zijn, daalt het aantal besmettingen daar. Slechts 1 procent van de positieve tests is daarnaar te herleiden. Vorige week was het 8,4 procent en de week daarvoor 14,2 procent.

Door: ANP