Hoogste aantal coronabesmettingen in bijna een maand

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 18.616 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 9 december, bijna een maand geleden.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bericht dat het coronavirus 113.554 keer is vastgesteld. Dat is ongeveer 35 procent hoger dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de snelste toename op weekbasis sinds 23 november.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 1636 positieve tests. Nog nooit had een Nederlandse gemeente zo veel positieve tests in een dag. In Rotterdam kwamen 762 besmettingen aan het licht en in Utrecht 544. Daarna volgen Den Haag (460) en Eindhoven (395). Alleen op Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland testte niemand positief.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met negentien. Onder hen zijn twee inwoners van Purmerend. Zeventien andere gemeenten hadden één sterfgeval. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 189 sterfgevallen, gemiddeld 27 per dag. Voor het eerst sinds 18 november komt dit weektotaal onder de 200 uit.

Sinds het begin van de epidemie bijna twee jaar geleden zijn bijna 3,2 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 21.000 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Door: ANP