De Kamer bespreekt pas over twee weken 2G en uitbreiding 3G

De Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over 2G-beleid (waardoor alleen toegang wordt gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn) en de uitbreiding van de coronapas.

De Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van de voorstellen uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over onder meer de omikronvariant komt.

2G- en 3G-beleid

De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, werden al eerder uitgesteld. Bovendien zit Nederland zeker tot 14 januari in lockdown, en het kabinet wil 2G en een bredere inzet van de coronapas inzetten als meer zaken de deuren kunnen openen. Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang krijgen) is niet onomstreden.

Coalitiepartij ChristenUnie is tegen de inzet van 2G, en het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen "sommige sectoren eerder te openen".

Door: ANP