Farmaceuten moeten vaccins breder beschikbaar maken, vinden beleggers

De producenten van de coronavaccins moeten snel meer doen om de wereldwijde beschikbaarheid en toediening van deze middelen te vergroten, want vooral in minder ontwikkelde landen is de vaccinatiegraad nog te laag. Met die oproep komen ruim 65 grote institutionele beleggers. Ze vinden dat de farmaceuten de beloning van hun bestuurders deels afhankelijk zouden moeten van de wereldwijde beschikbaarheid van vaccins.

Drijvende kracht achter de oproep is vermogensbeheerder Achmea Investment Management. Maar onder meer ook verzekeraars Aegon en ASR, pensioenbelegger PGGM en partijen uit andere landen zijn bij het initiatief aangesloten. Samen vertegenwoordigen ze naar eigen zeggen een vermogen van zo'n 3000 miljard euro.

Plicht

"Alleen samen kunnen we deze pandemie onder controle krijgen. In onze optiek hebben farmaceuten de plicht zich hier maximaal voor in te spannen, en we zien helaas dat dat achterblijft", zegt Rogier Krens. Hij is bij Achmea Investment Management directeur investeringen. Volgens hem is het ook economisch gezien van belang dat vaccins breder beschikbaar worden. "Nieuwe varianten zijn bedreigend voor het herstel van wereldwijde economieën", legt Krens uit.

Met de oproep geven de beleggers naar eigen zeggen een vervolg aan een eerder initiatief uit april 2020. Destijds werden farmaceuten opgeroepen de handen ineen te slaan en het maximale te doen om de verspreiding van het virus en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken.

Door: ANP