Vandaag nieuw OMT-advies, volgende week kabinetsbesluit

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen om te praten over de coronapandemie. Daarop volgt dan een nieuw advies aan het kabinet. Dat beslist volgende week over wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen.

Het virus verspreidt zich momenteel weer rap in Nederland. Vorige week steeg volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het aantal nieuwe positieve testuitslagen met 35 procent vergeleken met de week daarvoor. Deze week werd het hoogste dagcijfer gemeld sinds het begin van de registratie van de coronabesmettingen.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei woensdag al dat een verdere stijging van het aantal coronagevallen afhangt van onder meer de maatregelen die het kabinet neemt. Ze wees er echter ook op dat de omikronvariant van het virus zich ondanks de al geldende lockdown verspreidt. "Dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen."

Onderwijs

Het kabinet besloot deze week na advies van het OMT al dat de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs na de kerstvakantie weer open mogen voor alle leerlingen. Studenten aan de universiteiten, hogescholen en in het mbo moeten het voorlopig nog wel doen met online onderwijs.

Door: ANP