Vaccinatiegraad in kwetsbare wijken Rotterdam blijft bij booster te ver achter

Waar in welvarende wijken in Rotterdam inmiddels ongeveer 50 procent van de bevolking boven de 45 jaar een booster vaccin heeft gehad, zit een aantal kwetsbare wijken helaas nog ver onder de 20 procent. Dat is ook het beeld dat je ziet op de grootschalige vaccinatielocatie in Ahoy. De mensen in de rij lijken geen afspiegeling te zijn van de hele stad, maar slechts van een deel. Dat meldt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). 

De vaccinatiekloof die de afgelopen maanden bij de eerste twee vaccinaties met kleinschalige en fijnmazige voorlichtingscampagnes in de wijken verkleind werd, lijkt helaas weer helemaal terug als het om de boosters gaat. Terwijl juist in deze wijken veel mensen wonen met een kwetsbare gezondheid, die een verhoogd risico hebben om door COVID-19 ernstig ziek te worden en daaraan te overlijden.

Twijfeltelefoon

De NIV krijgt in de dagelijkse praktijk en aan de landelijke Twijfeltelefoon (088-7555777) veel vragen over het belang van boosters. Nu de inloop informatie- en vaccinatielocaties van de GGD ten gunste van grootschalige locaties zijn afgebouwd, moet voorkomen worden dat een informatiekloof opnieuw zal leiden tot een vaccinatiekloof, waardoor de gezondheidskloof tussen verschillende wijken alleen maar verder wordt vergroot.

Wat betreft de informatievoorziening zal de Vaccinatie Twijfel Telefoon ook worden aangeboden in andere talen. Vanaf deze week wordt de telefoon iedere woensdagochtend ook bemand door Turkssprekende medisch studenten en/of artsen. Daarnaast kunnen er vanuit gezondheidskloof.nl informatiesessies over vaccinaties aangevraagd worden.

GGD

NIV vraagt aan de lokale en landelijke GGD’en om de inlooplocaties in de wijken op korte termijn opnieuw te openen om de vaccinatiekloof tussen de wijken te overbruggen. Daardoor wordt de informatiekloof  kleiner en krijgt iedereen in Nederland dezelfde kans om zich te kunnen beschermen tegen COVID-19.

Door: Nationale Zorggids