Veiligheidsberaad besprak eerste weekend versoepelingen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond met elkaar hoe het eerste weekend met versoepelingen van de coronamaatregelen is verlopen. De illegale heropening van horecazaken afgelopen zaterdag komt zeker aan de orde, evenals de voor komende woensdag aangekondigde actie Kapsalon Theater. Theaters worden dan "omgebouwd" tot kapsalon en bezoekers worden onder andere door artiesten geknipt. Dit omdat de kappers sinds zaterdag weer open mogen en de cultuursector niet, aldus bedenkers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries.

De digitale bijeenkomst van het beraad maandagavond is vrijdag afgesproken als "bijpraatmoment", aldus een woordvoerder van het Veiligheidsberaad. Justitieminister Dilan Yesilgöz neemt deel aan de bijeenkomst.

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio stelden donderdag dat ze zouden gaan handhaven als winkels en horeca zaterdag de hele dag als gewoonlijk geopend zouden zijn. Vrijdag maakte het kabinet bekend dat de winkels vanaf zaterdag de deuren weer mochten openen, maar de horeca niet. In een aantal steden zijn café's en restaurants toch open geweest. Niet overal is gehandhaafd. In onder andere Utrecht gebeurde dat wel. Enkele gemeenten moeten nog besluiten of ze horeca-uitbaters die de deuren openden een bestuurlijke boete zullen opleggen.

Bruls

Het Veiligheidsberaad heeft grote zorgen over hoe het gaat in de samenleving, zei vorige week voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Het beraad wil dat het kabinet heel snel laat weten hoe de planning qua heropeningen op de korte termijn eruitziet.

Door: ANP