Gevaccineerden die ook besmet zijn geweest hebben 'extreem hoge' afweer

Mensen die een keer besmet zijn geraakt met het coronavirus én ertegen zijn gevaccineerd, hebben volgens Amerikaanse onderzoekers een "extreem hoge" afweerreactie tegen het virus. De wetenschappers van de universiteit van Oregon melden dat de volgorde niet uitmaakt. Ze zagen hetzelfde effect bij mensen die eerst waren gevaccineerd en desondanks besmet raakten met het coronavirus, als bij mensen die eerst een infectie doormaakten en zich later lieten vaccineren.

In beide gevallen is de immuunrespons veel hoger dan bij mensen die alleen zijn gevaccineerd. De onderzoekers noemen het "superimmuniteit". Ze deden hun onderzoek voordat de omikronvariant opkwam, maar gaan ervan uit dat hetzelfde principe voor de variant geldt die inmiddels de meeste besmettingen veroorzaakt.

"Het risico op doorbraak-infecties is hoog omdat er zoveel virus om ons heen is", zegt onderzoeker Fikadu Tafesse. "Wie zich laat vaccineren, heeft een betere uitgangspositie. Als het virus komt, krijgen we mildere klachten en uiteindelijk hebben we deze superimmuniteit."

Bloedonderzoek

De resultaten, die zijn gepubliceerd in Science Immunology, zijn gebaseerd op bloedonderzoek onder medewerkers van de universiteit. De eerste groep was gevaccineerd en nooit besmet geraakt, de tweede groep was na een infectie gevaccineerd en de derde groep had het virus opgelopen ondanks vaccinatie.

Volgens de wetenschappers kan de "hybride immuniteit" die ontstaat na de combinatie van vaccinatie en besmetting het einde van de pandemie dichterbij brengen.

Door: ANP