Normal_noah-zsyodh_zek4-unsplash

De meeste locaties gaan op woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf vandaag ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. Dit meldt Rijksoverheid. 

Het aantal besmettingen is hoger dan ooit, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Naar verwacht stijgt het aantal coronapatienten door deze versoepelingen. Tocht heeft het kabinet besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven beschadigt ook de gezondheid én de samenleving, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gisteren tijdens de coronapersconferentie. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Coronamaatregelen

De huidige maatregelen en adviezen zijn als volgt: er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 5.00 uur tot 22.00 uur. Nog steeds dient er overal 1,5 meter afstand gehouden te worden en mogen thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar ontvangen worden. Wie op bezoek gaat of naar een drukke plek gaat waar veel mensen zijn, doet een zelftest.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht vanaf 13 jaar geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke ruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat het mondkapje af  kan als gasten zitten. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.

Coronatoegangsbewijs

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.  

Maximum aantal bezoekers

Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dat is ongeveer een derde van de reguliere capaciteit. Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan. Grote evenementen met een vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.

Quarantaineadvies

Het quarantaineadvies verandert: mensen hoeven niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als ze geen klachten hebben én een kind of leerling zijn die naar de kinderopvang, basisschool of middelbare school gaan, óf in overleg met hun werkgever hebben afgestemd dat ze essentieel zijn, óf langer dan een week geleden een boosterprik hebben gehad óf korter dan 8 weken geleden positief zijn getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden dat ze thuis moeten blijven en een zelftest doen, bij positieve uitslag van de zelftest zich zo snel mogelijk bij de GGD laten testen en thuis in isolatie gaan.

Door: Nationale Zorggids