Commerciële coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na vergoeding

Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

Stichting Open Nederland kon niet meteen reageren op de verklaring van Cuppen.

HealthCheckCenter liet aanvankelijk weten dat het niet wil helpen omdat het grote bezwaren heeft tegen antigeentesten. Die sneltesten zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen die de GGD'en gebruiken op hun locaties. "Als je honderd mensen test, kunnen 35 van hen door de mazen van het net glippen. Dan zorg je voor schijnveiligheid en blijft het dweilen met de kraan open. Wij pleiten voor PCR-testen. Die zijn 99,999 procent betrouwbaar en de prijs is hetzelfde. De uitslag duurt alleen iets langer", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

PCR-testen

HealthCheckCenter heeft meer dan 120 testlocaties in het hele land, van Amsterdam tot Maastricht en van Bergen op Zoom tot Nieuw-Amsterdam. De organisatie voert PCR-testen uit, maar ook antigeentesten voor Testen voor Toegang. "Onder protest", aldus de woordvoerder. "We zagen dat dit vorig jaar nodig was om meer vrijheden te krijgen, maar wij vonden dat het niet de juiste manier was. Je vecht met inferieure wapens, het was een onzinnig idee. Liever overtuigen we de overheid om over te stappen op PCR-testen hiervoor."

GGD GHOR Nederland liet eerder dinsdag in een reactie weten: "Het is bekend dat antigeentesten iets minder betrouwbaar zijn dan PCR-testen, maar ze zijn goedgekeurd door het RIVM. Dan kunnen wij er mee gaan werken, het is de eigen keuze van HealthCheckCenter om niet mee te doen."

Niet in staat om meer mensen te testen

De GGD'en zitten aan hun maximum. De gezondheidsdiensten testen ongeveer 150.000 mensen per dag en zijn niet in staat om meer mensen te testen, omdat laboratoria niet de ruimte hebben om nog meer PCR-testmonsters te analyseren. Daarom bieden commerciële testers vanaf eind deze week hulp met de andere manier van testen. De Stichting Open Nederland, de organisatie achter de toegangstesten, is nu aan het inventariseren welke testbedrijven willen helpen.

Door: ANP