Kinderen met corona ter observatie naar ziekenhuis

Een deel van de jonge mensen die nu in het ziekenhuis liggen vanwege een coronabesmetting is opgenomen "ter observatie", zegt directeur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Eerder deze week werd bekend dat er op dit moment opvallend veel coronapatiënten onder de dertig jaar in de ziekenhuizen worden opgenomen.

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde de toename maandag, maar kon er nog geen goede verklaring voor geven.

Zeer gering

Tijdens een presentatie aan Kamerleden woensdag toonde Van Dissel een grafiek met het aantal ziekenhuisopnames, verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen. In de groep 0 tot 9-jarigen is een stijging van het aantal opnames te zien. Dat gaat volgens Van Dissel in de praktijk om "zeer jeugdigen, die ter observatie worden opgenomen omdat men toch zo voorzichtig mogelijk wil zijn." Hij wijst erop dat de absolute aantallen opnames in deze leeftijdsgroep alsnog "zeer gering" zijn. De stijging is overigens niet te zien op de intensive cares.

Toename van coronabesmettingen 

Van Dissel verklaarde de stijging in het aantal opnames van jongere mensen verder door de toename van het aantal coronabesmettingen in die leeftijdsgroepen. Met name onder schoolgaande jongeren nam het aantal coronagevallen afgelopen weken sterk toe. Op school is volgens Van Dissel naar schatting momenteel 1 op de 10 tot 1 op de 15 kinderen positief. Als er in een bepaalde leeftijdsgroep veel besmettingen zijn, zullen er automatisch meer mensen uit die leeftijdsgroep naar het ziekenhuis moeten, zo is de redenatie.

Door: ANP