Normal_corona-5174671_640

De Omikron-variant van het coronavirus heeft een hoofdvariant en twee subvarianten. BA.1 is de hoofdversie van Omikron en BA.2 en BA.3 zijn de subversies. Eind vorig jaar bestond 99 procent van de besmettingen hierdoor uit type BA.1. BA.2 zorg in Denemarken al voor de helft van de besmettingen en eind vorige week waren in Amsterdam tussen de 2 en 4 procent van de besmettingen BA.2. De andere subversie is niet aangetroffen. Dit meldt het Parool. 

Coronavirussen maken continu genetische veranderingen door. Zo ook de Omikron-variant. In het geval van BA.2 deelt deze versie bepaalde genetische mutaties met BA.1. In Nederland waart de subversie ook rond, maar is er nog lang geen sprake van dominantie. Volgens viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC moet BA.2 een bepaald evolutionair voordeel hebben op BA.1 om het te kunnen verdringen. “Maar wat dat voordeel precies is, weten we niet.” Hij speculeert dat BA.2 misschien nog beter de immuniteit kan omzeilen of dat het nog beter hecht aan de luchtwegcellen in de neus en daardoor nog besmettelijker is.

Evolutie niet per se slecht

Wat de opkomst van BA.2 betekent voor de effectiviteit van de vaccins en het aantal ziekenhuisopnames, is niet duidelijk. Naar verwachting blijven de vaccins even effectief tegen ernstige ziekte door corona en is er geen verschil in het aantal ziekenhuisopnames vergeleken met BA.1. De Jong verwacht dus niet dat er grote verschillen zullen zijn tussen de twee versies van Omikron. “Garanties daarover zijn echter niet mogelijk.”

Evolutie hoeft ook geen slecht teken te zijn, zolang het in de juiste richting gaat. Volgens de viroloog ontwikkelt het virus zich uiteindelijk tot een verkoudheidsvirus. En daar zijn er al vier van. Toch blijft hij voorzichtig, want het coronavirus heeft in de afgelopen twee jaar al meerder verrassingen gebracht.

Door: Nationale Zorggids