Europese vaccinwaakhond positief over coronapillen van Pfizer

De Europese vaccinwaakhond EMA is positief over de coronapillen die Pfizer heeft ontwikkeld. De toezichthouder adviseert de Europese Commissie om het middel goed te keuren. Brussel neemt die adviezen doorgaans snel over. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.

Paxlovid, zoals het middel heet, is al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus en die risico lopen er ernstig ziek van te worden. Het middel bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.

Brussel

Als Brussel de pillen inderdaad goedkeurt, is Paxlovid het eerste middel in zijn soort in de Europese Unie.

Paxlovid is uitgetest op iets meer dan 2000 proefpersonen. De ene helft kreeg de pillen, de andere helft een zoutoplossing die niet werkt, als placebo. Van de mensen die Paxlovid slikten, stierf niemand en moesten acht langer dan 24 uur in een ziekenhuis worden opgenomen. Bij de controlegroep waren er 66 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen. De meesten hadden de deltavariant, maar het EMA verwacht dat de pillen ook goed werken tegen de omikronvariant die nu het meest voorkomt.

Door: ANP