Coronapillen kunnen pas voorgeschreven worden na opstellen behandelrichtlijn

Het kan nog een tijd duren voor de coronapillen van Pfizer daadwerkelijk voorgeschreven kunnen worden aan patiënten, zo laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) weten. Huisartsen en andere medisch specialisten moeten eerst een zogenoemde behandelrichtlijn voor het middel opstellen.

Met informatie over onder andere de effectiviteit en veiligheid van het middel en bijwerkingen moet worden bepaald voor welke patiënten de pillen ingezet kunnen worden. "Wordt het middel alleen beschikbaar gemaakt voor een hele specifieke groep patiënten, of juist niet? Dat is best een ingewikkeld proces om te bepalen, waar veel verschillende partijen bij zijn betrokken", legt een woordvoerster van de NHG uit.

De medici hebben details over de werking van de pillen nodig, maar die zijn nog niet gepubliceerd. Zodra dat is gebeurd kan het minimaal een aantal weken duren voor de aanbevelingen zijn opgesteld, aldus de woordvoerster.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaf donderdag een positief advies over de coronapillen van Pfizer. Het middel kan voorgeschreven worden aan mensen die al besmet zijn met het virus en kan dan ernstige ziekte voorkomen.