Welke soort mondkapje kun je het beste dragen?

De laatste tijd horen we verschillende adviezen over mondkapjes. Er werden meerdere soorten mondkapjes genoemd en deze mondkapjes worden door verschillende mensen anders genoemd. Sinds kort adviseert Rijksoverheid om medische mondkapjes te dragen. Het OMT kwam met het advies om type II-mondkapjes te dragen. Al deze verschillende termen en adviezen zorgen voor veel onduidelijkheid. Vandaar de vraag: welke mondkapjes zijn er en welke kun je het beste dragen?

Type II-mondkapjes (FFP1-mondkapjes)

Medische mondkapjes krijgen sinds kort de voorkeur boven stoffen mondkapjes of zelfgemaakte mondmaskers, want die bieden veel minder bescherming tegen het coronavirus. Deze medische mondkapjes houden minimaal 80 procent van de deeltjes tegen.

Deze mondkapjes worden ook wel chirurgische mondkapjes of type II-mondkapjes genoemd (zie de afbeelding bij dit artikel). Op de verpakking staat of het om medische mondkapjes gaat, aan het mondkapje zelf kun je niet zien of het een type I- of type II-mondkapje is. Type I-mondkapjes zijn geen medische mondkapjes. Er zijn twee soorten type II-mondkapjes: de ‘normale’ variant en de IIR. Deze IIR-variant is spatbestendig.

FFP2- en FFP3-maskers

Het verschil tussen type II-mondkapjes en FFP2- en FFP3-maskers is dat de laatste soort maskers ook de lucht die je inademt filtert. Daarnaast beschermen deze maskers beter tegen kleine druppeltjes dan type II-mondkapjes. FFP2-maskers houden 94 procent van de deeltjes tegen en FFP3 zelfs 99 procent.

Dit soort maskers staat een beetje bol op je gezicht en ze lopen spits toe. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze zelfs verplicht. FFP2- en FFP3-maskers beschermen dus nog beter dan de type II-mondkapjes die de overheid aanraadt. Maar er kleven wel nadelen aan. Omdat ze zo goed filteren, kunnen ze klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid en benauwdheid veroorzaken. Mensen met een longaandoening of zwangere vrouwen kunnen ze dus beter niet dragen.

Welk mondkapje kun je het beste kopen?

Als iedereen een type II-mondkapje draagt, is iedereen in principe goed beschermd. Stoffen mondkapjes, type I-mondkapjes of zelfgemaakte mondkapjes kun je beter weggooien. Betere – maar ook duurde mondkapjes – zoals FFP2- of FFP3-mondkapjes kun je ook dragen, maar deze zijn niet voor iedereen geschikt en kunnen soms hoofdpijn veroorzaken.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: RTL Nieuws, RIVM, Rijksoverheid