Normal_coronapas_coronatoegangsbewijs

Het ministerie van Volksgezondheid trekt de geldigheid van het Nederlandse coronatoegangsbewijs (CTB) vanaf 8 februari zoveel mogelijk gelijk met die van het internationale coronabewijs (EU DCC). Na afronding van volledige vaccinatie, twee prikken, is het vaccinatiebewijs 270 dagen geldig voor iedereen vanaf 18 jaar. Het herstelbewijs is tot 180 dagen na een positieve test geldig. Voor de boostervaccinatie is nog geen geldigheidstermijn vastgesteld. Dit meldt Rijksoverheid. 

Hoewel de bescherming van de coronavaccins tegen ziekenhuisopname nog steeds erg hoog is, neemt de bescherming tegen overdracht en ziek worden van het virus geleidelijk af. Daarom heeft het kabinet besloten om de vaccinatiebewijzen in Nederland een geldigheid van 270 dagen te geven. Deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht toegepast. Dit betekent dat een vaccinatiebewijs 270 dagen na de laatste vaccinatie niet meer geldig is. Na een boostervaccinatie is het vaccinatiebewijs weer geldig.

De geldigheid van het herstelbewijs wordt 180 dagen. Ook deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast.

De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app. Dit kan tot 14 dagen duren.

Papieren bewijzen

Omdat de geldigheid van coronabewijzen korter wordt, moeten papieren coronatoegangsbewijzen voor toegang binnen Nederland soms opnieuw worden geprint. Met ingang van 8 februari moeten Nederlandse papieren coronatoegangsbewijzen elke 90 dagen opnieuw afgedrukt worden. Printen kan via de website CoronaCheck.nl/print. Ook als dat nog niet eerder lukte. Daarnaast hebben veel bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid, waar mensen voor hulp bij printen terechtkunnen.

Door: Nationale Zorggids