Alleen een booster zorgt voor een optimale bescherming tegen Omikron

Vaccinatie of een eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen de Omikron-variant dan tegen de Delta-variant. Een boostervaccinatie zorgt dat de bescherming tegen Omikron weer wordt verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat gebruikmaakt van gegevens uit de GGD teststraten. 

De kans op corona na besmetting met de Delta-variant was na een afgeronde basisserie 76 procent kleiner en na een infectie 78 procent kleiner, dan wanneer je niet was gevaccineerd en niet eerder een corona-infectie had. De bescherming tegen infectie met de Omikron-variant was na vaccinatie 33 procent en na een eerdere infectie 25 procent. Na boostervaccinatie steeg de bescherming tegen delta naar 93 procent en tegen Omikron naar 68 procent. Mensen die volledig gevaccineerd zijn met de basisserie én eerder een corona-infectie hadden, waren beter beschermd tegen de Delta- en Omikron-variant dan mensen die alleen gevaccineerd zijn, of alleen een eerdere infectie hadden. 

Onderzoek resultaten GGD teststraten

Dit onderzoek is gedaan met ruim een half miljoen testen uit de GGD teststraten. De testen zijn uitgevoerd door twee grote laboratoria in de periode tussen 22 november 2021 en 19 januari 2022. In de onderzoeksperiode kwam zowel de Delta- als de Omikron-variant voor. Deze twee laboratoria doen een specifieke PCR-test, waaruit blijkt of iemand de Delta- of Omikron-variant heeft. Het percentage van positieve testen dat de Omikron-variant betrof, was 0 procent op 22 november 2021 en steeg naar 95 procent op 19 januari 2022

In dit onderzoek is alleen gekeken naar de BA.1 variant van Omikron. Sinds half januari neemt het aandeel van de Omikron BA.2 variant ook in Nederland toe. Het is op dit moment niet duidelijk of de bescherming door vaccinatie en eerdere infectie tegen de BA.2 variant van Omikron vergelijkbaar is met die tegen de BA.1 variant.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de bescherming van vaccinatie beter is tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, dan tegen milde ziekte. Boostervaccinatie verhoogt deze bescherming verder, ook bij de Omikron-variant. Dit betekent dat als je besmet wordt met corona ondanks (booster-) vaccinatie, de kans veel kleiner is dat je ernstig ziek wordt.

Door: Nationale Zorggids