Normal_ernst_kuipers

De petitie Onverdeeld Open van voormalig CDA-Kamerlid Mona Keijzer maakt de weerstand tegen de coronapas in de samenleving nóg duidelijker. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wist al dat het tegengeluid er was, maar ziet aan het aantal ondertekenaars van de petitie dat er veel weerstand is. Onverdeeld Open is ruim 700.000 keer ondertekend. Dit meldt Metro. 

Kuipers is ook geen voorstander van een langdurige coronapas en zegt dat deze maatregel blijft zolang deze proportioneel is en enigszins helpt. “Op het moment dat we er vanaf kunnen, willen we daar dolgraaf vanaf.” Maar dat moment is niet nu, stelt de minister. Half februari kijkt het kabinet nogmaals naar de huidige maatregelen.

Druk op de zorg

Of er versoepelingen komen, is nog maar de vraag. Dat hangt volgende week volledig af van de druk op de zorg en de uitval van personeel in essentiële sectoren. Vooralsnog gaat het aantal ziekenhuisopnames niet gelijk op met de besmettingen, maar nog niets is zeker. Immers, gisteren steeg het aantal nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen met 149. De laatste keer dat er zoveel patiënten in één dag instroomden, was eind 2020. Vlak voor de start van de coronavaccinaties.

Deze week bekijkt het kabinet de mogelijkheid van een 3G-pas, waarbij mensen toegang krijgen tot onder meer horeca en cultuur bij een negatieve coronatest, recente vaccinatie of bewijs van genezing.

Door: Nationale Zorggids