AstraZeneca heeft vorig jaar minder winst gemaakt

De Britse vaccinproducent AstraZeneca, bekend van onder andere zijn coronavaccin, heeft de winst vorig jaar zien dalen. De onderneming maakte eerder bekend het Amerikaanse biotechbedrijf Alexion over te nemen, waarmee tientallen miljarden waren gemoeid. Daarnaast kampte AstraZeneca ook met andere kostenposten. Topman Pascal Soirot was vooral te spreken over de sterke groei die het concern realiseerde.

De winst na belastingen kwam uit op 112 miljoen dollar (98 miljoen euro). Dat was een jaar eerder nog 3,2 miljard dollar. De omzet van het bedrijf steeg met 41 procent tot 37,4 miljard dollar. Coronavaccin Vaxzevria zorgde voor bijna 4 miljard dollar aan inkomsten.

Soirot benadrukt dat het bedrijf goede prestaties leverde op het gebied van nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast werden er ook stappen gezet met de integratie van Alexion. Verder verhoogde het concern het dividend voor aandeelhouders.

Oxford

AstraZeneca ontwikkelde zijn coronavaccin samen met de universiteit van Oxford. De onderneming bood het vaccin tijdens de pandemie aanvankelijk tegen kostprijs aan. Tegen het einde van het jaar gaven de Britten te kennen het vaccin met winst te gaan verkopen. Daarbij wordt volgens het concern wel rekening gehouden met het inkomstenniveau van de landen waar het middel aan wordt verkocht.

Het bedrijf heeft inmiddels 2,5 miljard doses van het coronavaccin geleverd. Twee derde van de geproduceerde vaccins zijn aan midden- en lagelonenlanden geleverd. Vanwege de wegebbende pandemie rekent het bedrijf voor dit jaar op lagere inkomsten met Vaxzevria.

AstraZeneca maakte eerder bekend 39 miljard dollar te betalen voor de overname van Alexion. Daarnaast kampte het bedrijf met een grote afschrijving en herstructureringskosten.

Door: ANP