Persconferentie gemist? Dit zijn de versoepelingen in 3 stappen

Het aantal coronabesmettingen is hoog en veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Daarom gaat Nederland weer open. Alleen niet in één keer, maar in drie stappen. Drie grote stappen die de overheid snel achter elkaar zet. Dit zijn de aangekondigde versoepelingen: 

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Versoepelingen per 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in Nederland weer open tot 01.00 uur. Het 3G-coronatoegangsbewijs blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden.Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professioneel sportwedstrijden.

Eenmaal binnen op een van deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Versoepelingen per 25 februari 

Vanaf 25 februari gelden weer normale openingstijden en verdwijnt het coronatoegangsbewijs op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent ook dat grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien (1G). Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook na 25 februari verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Door: Nationale Zorggids