Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt voor het eerst in 5 dagen

Na vijf dagen van dalingen is het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen maandag wat gestegen. In totaal liggen daar nu 1611 Covidpatiënten. Dat zijn er 65 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op maandagen liggen er wel vaker meer Covidpatiënten in de ziekenhuizen dan de rest van de week omdat in de weekends minder patiënten worden ontslagen. Het aantal opnames is in de afgelopen weken echter wel toegenomen. Ter illustratie: één maand geleden was de coronabezetting ruim 500 patiënten lager dan nu.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1445 coronapatiënten, 67 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal af met 2 tot 166. Precies vier maanden geleden lagen er voor het laatst zo weinig patiënten met corona onder de leden op de ic's.

Afgelopen etmaal werden er 141 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's ging het om 10 nieuwe opnames.

Toevallig positief

Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met hartproblemen of buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt toevallig dat ze positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

Door: ANP