Aantal nieuwe boosterprikken tegen coronavirus daalt voor 7e week op rij

Iets meer dan 50.000 mensen hebben vorige week een boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Dat is het laagste aantal sinds november. Het aantal nieuwe oppepprikken daalt voor de zevende week op rij.

De vaccinatielocaties van de GGD'en dienden vorige week 52.434 boosterprikken toe, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De week ervoor werden 65.133 versterkende vaccinaties gegeven. In totaal hebben nu bijna 8,9 miljoen volwassen Nederlanders een boosterprik gekregen.

Tweede boosterprik

Afgelopen weekend kregen de eerste mensen een uitnodiging voor een tweede boosterprik. De brief viel toen bij ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder op de mat. Zij kunnen vanaf komende vrijdag hun vaccinatie halen. Bewoners van verpleeghuizen krijgen de prik van hun eigen medische dienst of van de GGD.

Zo'n 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis kunnen ook de herhaalbooster krijgen. Zij worden hiervoor uitgenodigd wanneer ze aan de beurt zijn. Verder komen ongeveer 15.000 volwassenen met het syndroom voor Down voor de extra prik in aanmerking. Zij krijgen de uitnodiging via de huisarts.

Versoepelingen 

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen zou het aantal besmettingen iets kunnen oplopen. Mensen uit die kwetsbare groepen kunnen daardoor ernstig ziek worden en misschien wel overlijden. Vanwege hun medische risico's waren de vier groepen afgelopen najaar als eersten aan de beurt om een extra prik te krijgen. Doordat ze als eersten die inenting ontvingen, zal de bescherming van die booster ook eerder minder worden dan bij anderen.

Door: ANP