Week 9: shakenbabysyndroom, corona in Wuhan & HPV-vaccinatie

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere het shakenbabysyndroom, de inkomstenbelasting en de oorsprong van het coronavirus in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: wat is het shakenbabysyndroom?

Een baby overlijdt niet altijd aan de gevolgen van het schudden, maar kan er ook ernstig letsel aan overhouden. Wat zijn de gevolgen van shakenbabysydroom? En hoe weet je of daar sprake van is? 

Dinsdag: welke zorgkosten mag je aftrekken van de inkomstenbelasting?

Welke zorgkosten mag je dit jaar aftrekken in je aangifte en welke niet? De Nationale Zorggids zet het voor je op een rij.

Woensdag: wetenschappers steeds meer overtuigd van ontstaan corona op markt

Een groep internationale onderzoekers zegt zeker te weten dat het coronavirus op de overdekte markt van Wuhan is ontstaan. Hier werden (illegaal) levende zoogdieren verhandeld.

Donderdag: taskforce vraagt aandacht voor hogere vaccinatiegraad HPV

De HPV-vaccinatiegraad in Nederland staat op 63 procent, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een vaccinatiegraad van 90 procent aanbeveelt. Als het aan de Taskforce Nederland HPV Kankervrij ligt, maakt Nederland hier werk van

Vrijdag: alle ziekenhuizen leveren weer planbare zorg, ondanks meer coronabesmettingen

Het blijkt dat 87 procent van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg (zoals kankeroperaties) weer binnen de norm van 6 weken kan leveren. Vorige maand was dit nog 76 procent. Waar dat niet lukt kunnen patiënten elders wel binnen de normtijd worden geholpen.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong