'Landelijk structureel vaccinatieprogramma nodig'

Om Covid-19 op de lange termijn tegen te blijven gaan, willen twaalf zorgorganisaties een landelijk structureel vaccinatieprogramma. In het programma moet duidelijk naar voren komen welke partijen verantwoordelijk zijn voor het vaccineren. Ook schrijven de organisaties in een rapport gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de GGD dat de langdurige zorg bij coronapatiënten blijvend aandacht moet krijgen.

Om het coronavirus structureel aan te pakken hebben de organisaties langjarige financiering nodig om besmettingen te voorkomen. Ook vinden ze het belangrijk dat testen en beschermende middelen goed toegankelijk blijven voor zorgmedewerkers en de patiënten. Daarnaast moeten veelvoorkomende virussen goed gemonitord worden, om snel bij te kunnen sturen als de uitbraak groter wordt.

Langdurige zorg

Initiatiefnemers ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NIP, NVAVG, NVO, Patiëntenfederatie Nederland, VGN, V&VN, Zorgthuisnl en Verenso zeggen niet meer van crisis tot crisis te willen gaan. Net als andere virussen moet het coronavirus - en de ziekte Covid-19 die het virus veroorzaakt - onderdeel uitmaken van de langdurige zorg, aldus de organisaties.

Door: ANP