Minister Kuipers wil coronareispas voor jongeren zo snel mogelijk afschaffen

De coronareispas voor jongeren onder de 18 jaar moet zo snel mogelijk worden afgeschaft voor reizen naar EU-landen. Daar gaat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zich hard voor maken.

Als dat niet lukt in Europees verband, blijft het aan individuele landen om al dan niet tot een dergelijke versoepeling over te gaan, benadrukte Kuipers. "We gaan niet over de Covid-regels in andere EU-landen." Dat stelde Kuipers woensdag in een Kamerdebat over verlenging van het digitaal corona certificaat (dcc). In Nederland staat dit dcc bekend als de QR-code via de CoronaCheck.

Coronareispas 18-plussers

Kuipers wil eveneens af van de verplichte coronareispas voor mensen vanaf 18 jaar. "Als de Covid-situatie zo gunstig blijft als zij nu is, wil ik me ook daar voor inzetten." Het kabinet overweegt de coronareispas voor EU-burgers die naar Nederland reizen niet meer verplicht te stellen. Het Outbreak Management Team (OMT) is hierover om advies gevraagd. Volgende week neemt het kabinet mede op basis van dat advies een besluit.

Te vroeg om reispas volledig af te schaffen 

De minister wil de coronareispas wel verlengen tot 1 juli 2023, zoals de Europese Commissie wil. De 27 lidstaten en het Europees Parlement moeten nog instemmen met dit voorstel. De Covid-ontwikkelingen zijn momenteel "gunstig", zei Kuipers. Het is in zijn ogen echter nog te vroeg om de reispas af te schaffen. Als het aantal coronabesmettingen weer gaat stijgen, is het goed om de pas weer direct te kunnen inzetten in plaats van via een spoedprocedure de inreisvoorwaarden weer te repareren. "Met een verlenging kunnen we Nederlanders blijven faciliteren in de EU te reizen."

Een deel van de Kamer ziet niets in verlenging van het digitaal corona certificaat dat op 1 juli afloopt. Donderdag dient een aantal Kamerleden moties in om de pas af te schaffen. Dit doen zij tijdens een tweeminutendebat.

Door: ANP