Week 11: Griepepidemie, abortuspil, jodiumtabletten & einde maatregelen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, het afbouwen van de coronamaatregelen, de abortuspil via de huisarts en de griepepidemie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: de meeste arbeidsongeschiktheidsuitkeringen worden verstrekt vanwege psychische klachten 

In 2020 werden ruim vier op de tien arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt op grond van psychische klachten. Daarmee is dit nog steeds verreweg de meest voorkomende grond voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. 

Dinsdag: 'Afbouwen maatregelen lijkt verantwoord' 

De nieuwe voorzitter van de acute-zorgsector, Mark Kramer, zegt dat het op dit moment "verantwoord lijkt" om de coronamaatregelen verder af te bouwen, zoals het kabinet heeft aangekondigd.

Woensdag: de Tweede Kamer is akkoord met een abortuspil via de huisarts

Momenteel kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn hun zwangerschap alleen laten afbreken in een abortuskliniek, ook als het gaat om een reeks pillen. Het initiatiefwetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer.

Donderdag: de griepepidemie in Nederland is begonnen

In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt een influenzavirus gevonden. De afgelopen week was dit aantal zelfs drie keer zo hoog dan de week ervoor.

Vrijdag: jodiumtabletten: wanneer slik je ze en waarom?

Sinds de oorlog in Oekraïne is de vraag naar jodiumtabletten toegenomen. Mensen vrezen er vooral voor dat de Russische president Poetin kernwapens inzet, waarbij radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. 

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong