De Jonge speelde wel degelijk rol in mondkapjesdeal Van Lienden

Hoewel de inkoop van beschermingsmiddelen destijds niet in het takenpakket van voormalig zorgminister Hugo de Jonge zat, had hij een actief aandeel in de mondkapjesdeal van mede-CDA’er Sywert van Lienden. Dit blijkt uit onderzoek van Volkskrant, waarover NU.nl bericht. 

Via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kon de Volkskrant WhatsApp-berichten inzien en kreeg de krant interne documenten opgestuurd. Een week voordat de overheid mondkapjes bestelde bij Van Lienden, appte De Jonge naar de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën het volgende: “Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in. Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.”

Mediamacht Van Lienden

De secretaris-generaal, Bas van den Dungen, zei daarop bij Van Lienden een voicemail te hebben achtergelaten, wat volgens De Jonge super was. Volgens de Volkskrant zou De Jonge vrezen voor de mediamacht die Van Lienden bezat. Hij was namelijk openlijk kritisch op het inkoopbeleid van persoonlijke beschermingsmiddelen door de overheid. Van den Dungen laat weten dat er veel druk op het verkrijgen van mondkapjes zat en er dus nauwelijks aandacht was voor de commerciële belangen die Van Lienden mogelijk had.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky