Uitzendkrachten GGD zouden valse vaccinatiebewijzen hebben aangemaakt

Twee uitzendkrachten die voor de GGD werkten, zouden valse vaccinatiebewijzen hebben aangemaakt. Ze registreerden vaccinaties van mensen die helemaal geen prik hadden gekregen. Die mensen kregen daardoor ten onrechte een QR-code in de app CoronaCheck. De overkoepelende GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan bij de politie in Arnhem en Almere.

De organisatie meldt nog niet hoeveel onterechte QR-codes op deze manier zouden zijn aangemaakt, omdat het onderzoek nog loopt, maar zegt dat de ontvangers uit het hele land komen. GGD GHOR Nederland verwacht dat het "zorgvuldige en daarmee tijdrovende onderzoek" leidt tot meer aangiften.

GGD weet wie valse bewijzen heeft

De organisatie zegt te weten wie de valse vaccinatiebewijzen hebben ontvangen. "We beraden ons op hoe wij zullen omgaan met de ten onrechte aangemaakte vaccinatiebewijzen in de GGD-dossiers", laat een woordvoerder weten.

De GGD deed vorig jaar ook aangifte van het vervaardigen en verkopen van valse vaccinatiebewijzen. De eerste uitzendkrachten zijn daar inmiddels voor veroordeeld. Volgens GGD GHOR Nederland gaat het nu om een nieuw geval van fraude.

Door: ANP