Vrijwilligers gezocht voor boosterprik met kandidaat-coronavaccin

Het UMCG en TRACER gaan onderzoek doen naar het mogelijke boostervaccin AKS-452 tegen corona, van Akston Biosciences. Onderzoekers hebben 600 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 85 jaar nodig die zich willen laten inenten met dit boostervaccin. Dit meldt het UMCG. 

Uit eerdere onderzoeken van het UMCG bleek al dat het vaccin veilig is en goed beschermt tegen het coronavirus. De aangemaakte antistoffen beschermen ook tegen de zeer besmettelijke Omikron-variant. Binnen de nieuwe studie willen onderzoekers achterhalen wat de reactie van het immuunsysteem van gezonde vrijwilligers op de boosterprik van Akston is. De 600 gezochte vrijwilligers moeten al wel gevaccineerd met een geregistreerd vaccin als Pfizer, Moderna, Janssen of AstraZeneca, maar hebben nog geen boostervaccin ontvangen.

Spike-eiwit

Het coronavaccin van Akston is geen mRNA-vaccin, zoals die van Pfizer of Moderna en gebruikt ook geen materiaal van andere ziekmakers. Doordat het vaccin makkelijk te transporteren is zonder koeling, kan deze goed gebruikt worden in landen met een lage vaccinatiegraad. Ook kan dit type vaccin gebruikt worden voor vaccinontwikkeling voor andere virussen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky