Week 14: slechte luchtkwaliteit, long covid bij leraren & kankervaccin bij honden

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren vervuilde lucht, de herhaalvaccinatie, long covid en een kankervaccin bij honden in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: vanaf 11 april niet meer naar de GGD bij positieve zelftest

Dat is een van de punten uit de langetermijnstrategie voor corona van het kabinet. Preventie wordt een zaak van zowel burgers, overheid als sectoren, maar veel concrete invulling ontbreekt nog in de strategie die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Dinsdag: nagenoeg iedereen ademt vervuilde lucht in

Maar liefst 99 procent van alle mensen op aarde ademt lucht in die te veel verontreinigde stoffen bevat, staat in een rapport van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De slechte luchtkwaliteit veroorzaakt jaarlijks miljoenen doden.

Woensdag: bescherming ouderen na tweede boosterprik Pfizer neemt al snel af

De bescherming van de tweede booster tegen infectie neemt al na vier weken af, toonden de Israëlische onderzoekers aan. De bescherming tegen ernstige ziekte was daarentegen zes weken na de prik niet afgenomen.

Donderdag: zestig procent leraren met long covid op werk besmet

Nog eens 20 procent van de melders heeft een "sterk vermoeden" corona te hebben opgelopen op het werk. Iets meer dan 83 procent van de mensen met langdurige Covid die contact opnamen met het meldpunt is leraar. 

Vrijdag: kankervaccin werkt vermoedelijk bij honden

Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. De artsen hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt. 

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong