'mRNA-vaccins enigszins effectief bij afweerstoornis'

Zogenoemde mRNA-vaccins tegen corona lijken ook effect te hebben bij de meeste mensen met een aangeboren afweerstoornis, meldt het Erasmus MC op basis van eigen onderzoek. "Goed nieuws, want gewoonlijk werken vaccinaties niet of minder bij deze patiëntengroep", aldus het centrum op de eigen site.

In totaal werden in het onderzoek 500 mensen tweemaal geprikt met een van deze volgens een nieuwe technologie ontwikkelde vaccins, Moderna. Die bevatten nagemaakt genetisch materiaal van het virus. Bij 80 procent kwam een zogenoemde immuunrespons op gang. Zo maakten deze mensen antistoffen aan tegen het virus. Ze kunnen nog wel flink ziek worden.

Klinisch immunoloog Virgil Dalm van het Erasmus MC verrichtte het onderzoek met collega’s. Hij weet niet exact waardoor de mRNA-prik bij de patiëntengroep beter werkt dan andere vaccins.

Binnen zitten

Met een aangeboren afweerstoornis word je ook nog eens sneller en erger ziek door infecties. "Ik ken gezinnen die de volle twee jaar binnen hebben gezeten, uit angst om ziek te worden en op de IC terecht te komen. En terwijl de rest van Nederland het vaccin afwachtte, vroegen mijn patiënten zich af of er voor hen ooit een oplossing zou komen voor het coronavirus", zegt Dalm op de site.

Maar hij raadt dergelijke patiënten nog steeds af om "in de metro naar de Koopgoot te stappen", want het aantal coronabesmettingen is nog hoog en ook het griepvirus grijpt weer zijn kansen. "Een etentje met vrienden waar iedereen een zelftest doet, kan dan weer wel."

Aan het onderzoek deden alle universitaire medische centra van Nederland mee.

Door: ANP